Anvendt trygdelovgivning i praksis, en kommentar

I Tidende nr. 6, 2006, står å lese om periodontittrehabilitering på side 378: «Broer refunderes som hovedregel bare i området fra femmer til femmer. I de tilfellene det er nødvendig å bruke pilarer lenger bak, skal dette begrunnes og dokumenteres i søknaden. Tanken bak denne regelen er at rehabilitering av alle seksere og syvere ikke er nødvendig for god bittfunksjon. I de tilfelle en gjenstående sekser er eneste bakre forankring skal man sende en god faglig begrunnelse med søknaden….«

I regelverk, rundskriv I-17/2005, står følgende: «Som hovedregel refunderes ikke utgifter til rehabilitering for tapte tenner bakenfor premolar (eller femte tann i tannrekken). Nødvendig unntak må begrunnes og dokumenteres.»

Poenget i regelverk er at det bare gis støtte til protetisk behandling når tenner går tapt på grunn av marginal periodontitt. Formuleringen i Tidende gir inntrykk av at det kan gis støtte til å bruke en gjenstående sekser som pilar. Det vil si at det gis støtte etter takst 1107d for en sekser som ikke har gått tapt.

Unntak fra regelen i rundskrivet kan være følgende: 1. Når det er agenesi av en premolar, vil sekser være femte tann i tannrekken. Dersom sekser går tapt i dette tilfellet, er det grunnlag for å få støtte til periodontittrehabilitering. 2. Dersom sekser har spesielt stor betydning for tygging, kan det også være grunnlag for å gi støtte. Rutinemessig anses ikke sekser å være av fundamental betydning for tygging, men i spesielle tilfelle kan den være det. Unntak må begrunnes og dokumenteres.

Endelig kan det også nevnes at det kan være aktuelt å utvide partielle plater i forbindelse med at tenner går tapt på grunn av marginal periodontitt. Det er ikke noen egen takst for dette, men det gis støtte etter medgått tid i tillegg til dokumenterte utgifter til tanntekniker.

OleSkogedal 

rådgivende tannlege i Akershus